fräsch kycklingsallad 400 kcal/port41 % Protein27 % Fett32 % Kolhydrater

Ingredienser

2 port

 

200 g skivat, grillat kycklingkött utan skinn

½ tunt skivad rödlök

50 g skivade champinjoner

50 g strimlade salladsärter

100 g tärnad mango

strimlad roman- och rucolasallad

100 g halverade körsbärstomater

Dressing:

40 g mosad ädelost

1 msk vitvinsvinäger

1–2 msk vatten

salt och peppar

Servera med: 80 g surdegsbröd, ev. glutenfritt

 

Så här gör du

 

Blanda alla ingredienser, rör ihop dressingen och häll den över salladen.

Psst: Om du byter brödet mot 1 avokado får du 410 kcal och fördelningen P: 39, F: 44, K: 17.


fruktig mintchokladglass 210 kcal/port

Ingredienser

4 port

 

1 ägg

2 msk rörsocker

1½ dl varm standardmjölk, ev. låglaktos

40 g mintchoklad, typ ”After eight”

½ dl vispgrädde, ev. låglaktos

100 g fryst banan i bitar

100 g halvfrysta mangobitar

 

Så här gör du

 

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölken under vispning. Värm blandningen under fortsatt vispning tills den tjocknar en aning. Tillsätt chokladen som får smälta under omrörning. Låt kallna helt, gärna i kylen. Blanda ner grädden och kör blandningen i glassmaskin enligt anvisning. Mixa banan och mango och vänd ihop med mintchokladglassen.

Psst: Byt ut mangon mot hallon eller jordgubbar.


Frukt och bär i gelé 105 kcal/port

Ingredienser

2 port

 

 

Välj frukt och bär efter säsong, men använd inte kiwifrukt som gör att geléet inte stelnar.


2 gelatinblad eller motsvarande mängd pulver 
1 msk pressad citron 
1 msk socker
2 dl utspädd Fun light-saft, valfri smak
1 apelsin i hinnfria klyftor 
50 g vindruvor i halvor
några blåbär och/eller hallon 
2 jordgubbar
citronmeliss


 

 

 

Så här gör du

 

 

Lägg gelatinet i kallt vatten 5 min. Värm citronsaften med sockret och Fun light-saft. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i saftlagen. Låt svalna till rumstemperatur. Fördela frukten i två vackra glas och häll saftlagen över. Låt stelna i kylskåp minst 2 tim. Garnera med jordgubbar och citronmeliss.


fläskfilégryta med kokos & curry 287 kcal/port

Ingredienser

4 port

500 g fläskfilé
1 msk rapsolja
2 tsk paprikapulver 
1 tsk röd thaicurry
1 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
4 dl kokosmjölk, lätt 
1 purjolök, strimlad 
2 gula paprikor, strimlade
150 g champinjoner, skivade
1 msk rapsolja
Tillbehör:
jasminris
1 lime
färsk mynta 

Så här gör du

Putsa och strimla fläskfilén. Fräs fläskfiléstrimlorna i oljan i en stekpanna och lägg över i en gryta. Pudra över paprikapulver, curry, salt och peppar. Häll över kokosmjölk. Låt allt koka ihop i 10 min. Fräs under tiden purjo, paprika och champinjoner i olja några min i en stekpanna. Lägg över allt i grytan och koka upp och smaka av med eventuellt mera kryddor. Servera med jasminris, limeklyfta och mynta.


fetgratinerade räkor i tomatsås

Ingredienser

4 port

 

Servera gärna rätten tillsammans med "Ugnsbakade grönsaker med grön pesto" - se separat recept

4 tomater i bitar

1 gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, pressade

½ dl torrt vitt vin

1 burk krossade tomater, 425 g

1 dl basilikablad

2 msk tacosås

salt och peppar

400 g ishavsräkor

200 g feta, 10 %

 

Så här gör du

 

Sätt ugnen på 225°. Lägg tomaterna i en kastrull tillsammans med lök, vitlök, vin, tomatkross, basilikablad och tacosås. Sjud under lock ca 15 min. Krydda. Vänd ner räkorna. Fördela i formar. Smula över fetan. Gratinera några minuter tills fetan fått fin färg och allt är genomvarmt. Servera med de ugnsbakade pestogrönsakerna.

Servera med: 2 tunna grissini, ca 10 g per portion

Tips: Rätten kan förberedas och ställas in för gratinering några minuter före servering.

 

285 kcal/port


chokladmousse

Ingredienser

8 port

 

100 g mörk choklad 70 %
2 ägg
2 msk flytande honung

Garnera med: 4 halverade jordgubbar

 

Så här gör du

 

Bryt sönder chokladen och lägg i en skål. Ställ i vattenbad och låt chokladen smälta på svag värme. Ta av från värmen och rör ner äggulor och honung. Låt svalna något. Vispa äggvitorna styva och vänd ner i chokladsmeten. Spritsa i snapsglas och ställ i kylen i några timmar att stelna.

 

110 kcal/port


chiliglaserad kyckling

Ingredienser

6 port

 

 

100 g fryst mango i tärningar 
1½ tsk olivolja 
400 g kycklingfilé i kuber
salt, peppar
2 msk sweet chili-sås
Vitlökssås:
1 dl lättyoghurt, ev. låglaktos 
2 pressade vitlöksklyftor 
2 msk finhackad persilja 
½ tsk salt


 

 

 

Så här gör du

 

 

Sätt ugnen på 175°.
Blötlägg grillpinnar av trä. Tina mangon. Hetta upp oljan i en stekpanna. Krydda kycklingen och bryn den i ca 3 min. Tillsätt mangon och bryn ytterligare 1 minut. Vänd ner chilisåsen. Låt svalna. Trä kyckling och mango på spetten och lägg i en eldfast form. Efterstek mitt i ugnen ca 5 min. 
Servera med: vitlökssåsen.

 
 
118 kcal/port

caesarpasta

2 port

80 g pastasnäckor, ev. glutenfria 1 kruka strimlad romansallad ½ dl fraiche, 8 %, ev. låglaktos 1 tsk fransk senap 1 finhackad sardell (kan uteslutas) ½ riven vitlöksklyfta 3 msk riven parmesanost, 15 g 250 g färdiggrillat kycklingbröst 1 skiva Falu rågrut, ev. glutenfritt grovknäcke 2 msk flagad parmesanost

Så här gör du

Koka pastan, spola den kall och blanda med salladen. Rör ihop fraiche, senap, sardell, vitlök och parmesanost. Vänd ihop med salladen och lägg upp på två tallrikar. Lägg kycklingen ovanpå, strö över bitar av knäckebröd och flagad ost.

 

400 kcal/port


caesarsallad

ngredienser

2 port

2 grillade eller stekta kycklingbröst utan skinn
1 dl mild lättyoghurt, ev. låglaktos
1 tsk fransk senap
1 krm salt
1/2 dl hackad gräslök
blandad sallad
2 skivor fullkornsbröd, ev. glutenfritt 
1/2 dl grovriven mager ost, 10 %

Så här gör du

Skär kycklingen i skivor. Blanda yoghurt, senap, salt och hälften av gräslöken. Dela salladen i bitar. Rosta brödet och skär det i långa bitar. Lägg sallad och kyckling i två skålar. Ringla över dressingen, stick i brödet och strö över gräslök och ost.

 

251 kcal/port


brasilianska räkor

1 port

75 g skalade räkor (200 g oskalade)
2 msk hackad gul lök
1/2 skivad vitlöksklyfta
1 bit finstrimlad chilifrukt
1 tsk olja
1/2 tsk curry
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl lätt-crème fraiche, max 17 %, ev. låglaktos
salt, peppar

Så här gör du

Fräs lök, vitlök och chili i oljan i en teflonpanna. Rör ner kryddorna så att de får fräsa med en stund. Tillsätt vinäger och crème fraiche, salt och peppar. Låt koka upp och blanda ner räkorna som hettas upp utan att koka. Servera med 1,5 dl kokt fullkornsris och en blandad grönsallad.

 

358 kcal/port


banansorbet med chokladhack

2 port

 

Så här gör du

 

Skala och skiva 1/2 mogen banan. Vira in i folie och frys ner. Mixa med 1/2 dl iskall Yoggi mini och 1 bit (5 g) hackad mörk choklad. Garnera med citronmeliss och apelsinklyftor.
Tips: Gör gärna 4-dubbel sats och frys in i små urdiskade crème fraiche-burkar. Passar jättebra även som mellanmål.

 

129 kcal/port


Afrikansk kyckling

2 port 250 g kycklingfilé i stora bitar 1 tsk flytande smör/olja 1 hackad lök 1 skivad vitlöksklyfta 1 tsk curry 1/2–1 hackad röd chili 1 1/2 dl lätt kokosmjölk 1/2 strimlad paprika Servera till: 1 dl fullkornsbulgur eller fullkornsris för glutenfritt 1/2 hackad röd paprika 2 msk jordnötter 2 msk sultanrussin 1/2 skivad banan Så här gör du Bryn kycklingbitarna runtom i smöret, lägg ner lök, vitlök, curry och chili och låt fräsa med någon minut. Blanda i kokosmjölken, koka upp och sjud ca 15 minuter på svag värme under lock. Tillsätt paprikan när 5 minuter återstår. Koka bulgur/ris enligt anvisning på förpackningen. Vänd ner paprika, nötter och russin och servera till grytan tillsammans med bananskivor.

hallonsmoothie

1 pkt frysta hallon, (225 g)
2 msk pressad limesaft, (ca 1 lime)
3 dl färskpressad äppeljuice, t ex Brämhults
 

Tillagning

1. Plocka undan 10 frysta hallon till garnering. Mixa resterande hallon med övriga ingredienser i en blender eller med en stavmixer till en slät smoothie. 
2. Servera smoothien iskall i glas. Toppa med de sparade hallonen


Gino

Ingredienser 6 personer

2 st äpplen
2 st apelsiner
2 st mandariner
2 st kiwi
1 dl björnbär
1 dl jordgubbar
200 g choklad, mörk, 70%
  turkisk yoghurt
 

Tillagning

1 Sätt ugnen på 275°. Riv chokladen och låt den torka en stund, så blir den extra knaprig vid gratinering.
2 Skiva frukterna och lägg dem tillsammans med bären i en ugnssäker form. Strö över den rivna chokladen och grilla/gratinera i het ugn tills chokladen fått färg. Det tar inte många minuter.
3 Servera genast med en klick turkisk yoghurt

RSS 2.0